Deze Europese stad is voor het derde jaar op rij verkozen tot de meest aangename om te wonen.

In het kort

  • ๐Ÿ† Wenen voor het derde jaar op rij verkozen tot de meest leefbare stad volgens de Global Liveability Index van de Economist Intelligence Unit (EIU).
  • ๐Ÿ” Meer dan 173 steden geanalyseerd op basis van 30 criteria zoals cultuur, milieu, gezondheid, onderwijs en infrastructuur.
  • ๐Ÿ“Š Wenen behaalt een perfecte score in bijna alle categorieรซn en een lichte daling in de categorie cultuur-milieu.
  • ๐ŸŒ West-Europa schittert met meerdere steden zoals Zรผrich en Kopenhagen in de top 10, in tegenstelling tot Nederlandse steden die ontbreken op de lijst.

Stel je een stad voor waar cultuur, milieu, stabiliteit en infrastructuur samenkomen om een idyllische leefomgeving te creรซren. Dit zoete droombeeld wordt al voor het derde jaar op rij waargemaakt door de stad Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, volgens de gerenommeerde Global Liveability Index. Elk jaar sinds 2004 publiceert de Economist Intelligence Unit (EIU) haar ranglijst van steden met de beste levenskwaliteit ter wereld. Wenen, met haar perfecte score in de meeste categorieรซn, bepaalt de normen voor hoe een moderne en aangename stad zou moeten zijn om in te leven.

Een uitgebreide methodologie voor ongeรซvenaarde levenskwaliteit

De Global Liveability Index, jaarlijks uitgegeven door de Economist Intelligence Unit (EIU) sinds 2004, is een uitgebreide studie naar de stedelijke levenskwaliteit. Wenen werd onderscheiden door analyse van 173 steden wereldwijd op basis van 30 criteria, verdeeld over vijf afzonderlijke categorieรซn. Deze criteria omvatten vitale aspecten zoals cultuur, onderwijs, gezondheid, milieu, stabiliteit en infrastructuur.

Wenen, een stad waar leven een kunst is

De Oostenrijkse hoofdstad, Wenen, is voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot de meest leefbare stad, met een levenskwaliteit die bijna perfect is met een score van 100/100 in vier van de vijf categorieรซn van de ranglijst. Hoewel er een lichte daling is in de categorie cultuur-milieu, heeft dit Wenen niet weerhouden van haar leidende positie. Andere Europese steden zoals Auckland, Vancouver en Zรผrich maken de top 10 compleet, waardoor Europa een continent is waar levenskwaliteit zeer gewaardeerd wordt.

De eenvoudige activiteit om thuis te doen die ouderen helpt om langer zelfstandig te blijven

De Weense juweeltjes die bezoekers betoveren

De pracht van Wenen beperkt zich niet tot de cijfers. De stad heeft betoverende bezienswaardigheden zoals het Schรถnbrunn Paleis, de Sint-Stefanusdom, de beroemde Opera van Wenen, en niet te vergeten de museumwijk, het Hofburg, de Prater, het Rathaus en vele andere wonderen. Deze iconische plekken zijn niet alleen toeristische attracties; ze dragen intrinsiek bij aan de buitengewone levenskwaliteit en onvergelijkbare charme van de stad.

West-Europa: de bakermat van welzijn

Als Wenen koningin van de levenskwaliteit is, is ze niet alleen: de stad wordt op de voet gevolgd door metropolen zoals Kopenhagen, Zรผrich, Melbourne, Calgary en Genรจve, evenals Sydney, Vancouver, Osaka en Auckland, die de top 10 completeren volgens de EIU. Vooral West-Europa onderscheidt zich met het aantal steden in deze top 10, met opmerkelijk genoeg afwezigheid van Nederlandse steden dit jaar opnieuw.

ย 

Lotte Jansen
Geschreven door Lotte Jansen

Lotte Jansen, Nederlandse verslaggeefster, belicht psychologie en zelfkennis in relatie tot actuele thema's.