Koerspetten en zweetbanden

06-05-2018
geplaatst door: Jack

Twee stijlvragen vandaag tijdens de Oude IJsseltocht. Eén: moet het klepje van je koerspetje, aka de ‘casquette’, omhoog of moet ie juist omlaag? Twee: als je vaak last hebt van zweet in je ogen, zijn dan van die zweetbanden voor je polsen toegestaan?
Ik heb hier al vaker, ongevraagd, mijn mening gegeven over stijl-gerelateerde wielrenzaken dus toen de polsband ter sprake kwam dacht ik dat ik hier maar eens een mening over moest gaan vormen.
Eerst maar eens het koerspetje, eigenlijk een onmisbaar attribuut voor de echte wielrenner om zich te onderscheiden van de gewone mensen. Gewone mensen weten niets van de gigantische endorfine productie die wielrennen tot gevolg heeft, van de euforie die zich meester van ons kan maken na het beklimmen van bergen, dokkeren over kasseien (dat is dan voornamelijk bij mijzelf), na een mooie tocht gereden te hebben (bijvoorbeeld de Oude IJsseltocht die we vandaag met de A-rijders hebben gereden) of iemand anders ‘eraf gereden’ te hebben. Wielrenners moeten en kunnen zich onderscheiden van ‘zulke’ mensen door het koerspetje want die, gewone mensen dus, dragen dit stijlattribuut niet! Wel moet ik hier direct al een beperking voor onszelf vermelden. Het koerspetje mag alleen gedragen worden wanneer men zich met wielren-verwante zaken bezig houdt. Eigenlijk is het beperkt tot het wielrennen zelf (da’s logisch), tot het reizen van en naar de ‘koers’ en tot een eventuele huldigingsceremonie die dan wel met de koers te maken moet hebben.
Maar dan het dragen van het petje. Moet de klep omhoog of naar beneden? Peak up or peak down.
Bij zulke belangrijke zaken moeten we kijken naar de grootten die ons voorgingen. Dan begin ik met Miguel Induráin. ‘Miguelón’ was tijdens zijn actieve carrière één van de beste koerspetjesdragers allertijden. Tijdens het koersen had hij het klepje altijd naar beneden, punt. Nu heb ik hem ook wel eens met het klepje naar boven gezien maar…. dat was alleen maar omdat hij op de foto moest. Eindconclusie voor Miguel, klepje naar beneden.
Eigenlijk zou ik nu kunnen stoppen want Miguelón was een peak down man.
Er zijn echter ook grootheden die de klep meestal naar boven hadden. Een voorbeeld hiervan is Roger de Vlaeminck, ook geen koekenbakker op de fiets want deze klasbak heeft alle monumenten minsten één keer gewonnen en dat hebben nog maar twee andere rijders ook geflikt. Roger reed in 99 van de 100 gevallen met zijn klepje omhoog.
Dan maar kijken naar de allergrootste. D’n Eddy, achternaam is niet nodig, hij was één van die andere twee renners die alle vijf de monumenten won, reed soms met de klep omhoog en soms met de klep omlaag.
Ik denk dat ik met bovenstaande informatie een nieuwe regel mag en moet introduceren (kunnen we die bij de volgende vergadering bespreken?) dat men als men aan het wielrennen is, de klep zowel omhoog als omlaag mag dragen. Deze regel dient aangevuld te worden met een sub regel en wel de volgende: als men gehuldigd wordt na het behalen van het podium van een wielerwedstrijd of wanneer men specifiek moet poseren voor een foto, dient de klep omhoog te staan. Tweede sub regel is dan dat men zelfs als wielrenner maar in beperkte gevallen een koerspetje mag dragen.
Nu moet ik het nog even hebben over de polsbandjes voor het zweet, van die dingen die tennissers normaliter dragen. Bernard vroeg wat ik daar van vond.
Ik denk dat op warme dagen het toegestaan moet worden dat een polsband gedragen mag worden. Nog een nieuwe regel die opgenomen moet worden in het RTC de Pedaleur regelement.
Ik ben een beetje bevooroordeeld wanneer het op polszweetbandjes aankomt want toen ik begon met wielrennen was één van de ervaren wielrenners, die bovendien een pak met wedstrijden gewonnen had want zo leep als een vos, een soort van mentor voor me. Willy, want zo heette hij, en helaas leeft hij niet meer, was een echte wielrenner want reed alleen maar met Campagnolo (moest niets van dat Japanse spul hebben), koerste al zijn hele leven en leefde eigenlijk alleen maar voor de koersfiets, die Willy reed met polsbandjes!
Vanwege Willy vind ik dat zweetpolsbandjes dus zijn toegestaan en bovendien is het gewoon cool om een beetje tegendraads te zijn en iets te dragen wat atypisch voor wielrenners is. Laten we wel polsbandjes nemen die egaal van kleur zijn en zonder frivoliteiten erop. Nike of adidas logo’s zijn natuurlijk uit den boze.
Ik moet natuurlijk ook nog iets schrijven over de rit van vandaag. Mooie afwisselende tocht met uitdagende klimmetjes, mooie natuur en dito dorpjes en bovenal goed uitgezet en verzorgd door RTC de Wildt uit Ulft. Natuurlijk was het gezellig want dat is het altijd bij ons en dus was het een perfecte dag op de fiets.
Volgend jaar dus weer.
Tschüβ


...alle blogs...