De Jelle Nijdam Achterhoek ToerCyclo

30-06-2019
geplaatst door: Laurens Gerner

Hoe was de opkomst? Dat is de vraag die ik mij na afloop van onze eerste Jelle Nijdam Achterhoek ToerCyclo door meerdere mensen als eerste werd gesteld. Natuurlijk heb ik daar zelf vooraf ook vaker bij stil gestaan en een wensbeeld over gevormd, en ik niet alleen. Ook de commissieleden en vrijwilligers van onze vereniging en samenwerkende organisatie zullen dat hebben gedaan. Dat is toch een belangrijke graadmeter voor, ja waarvoor, voor succes? Laten we terug gaan naar het begin. Nee, niet helemaal terug naar de oerknal, het ijzertijdperk of de tijd dat we met nog met wollen truien koersen reden. Daar heb ik overigens zelf helemaal geen ervaring mee, wollen truien. Zeker niet met bijna 30 graden, want dat het was het gisteren. En met koersen evenmin. Alhoewel, nu ik daar over nadenk, heb ik in mijn jeugd éénmaal een dikke banden race kunnen rijden met uitsluitend andere krantenjongens. Dit was bij ‘Het Spektakel van Steenwijk’. Versnellingen waren niet toegestaan en krantentassen achterop waren verplicht. Wellicht had ik die van de Leeuwarden Courant en mijn broer die van de Steenwijker Express of Steenwijker Courant, we bezorgden namelijk meerdere kranten tegelijk. Daarna kwamen dan de echte wielerhelden, die dan net terug waren van de Ronde van Frankrijk. Mijn jongste broer won dat jaar, nadat mijn oudste broer al eens tweede was geworden. Of Jelle Nijdam later die dag aan de start heeft gestaan en Jean Paul van Poppel naar de overwinning heeft geleid, zou ik nog eens moeten nazoeken. Wel heeft Jelle Nijdam jaren later (in 1993) dit spektakel op zijn naam gezet, wat natuurlijk in schril contrast staat bij zijn zes etappezeges van de Tour de France, meerdere dagen rijdend in het geel en vele, vele andere overwinningen.

Nee, het ontstond zo’n beetje twee jaar geleden. Als wielervereniging besloten we een eigen toertocht te organiseren, vanuit Doetinchem wel te verstaan. Dat we een wielertoertocht goed konden uitpijlen, hadden we enkele jaren daarvoor als onderdeel van het Montferlandse wielerfestival wel laten zien. In samenwerking met onze shirtsponsoren Wielerhuis de Pedaleur en Heilbron voelden we onze gesteund om dit als vereniging zelfstandig op te kunnen pakken. Routes van 90, 120 en 150 km vanuit Doetinchem en door de prachtige Achterhoek waren het gevolg. Deelnemers waren bijzonder tevreden over de goed uitgepijlde routes, ze hadden echt genoten van de wegen, inclusief de klassieke klinkerstroken en natuurlijk het prachtige landschap. Daar deden we het voor, die wielerbeleving door de Achterhoek en een bijdrage aan een goed doel. De basis voor de editie van 2019 was gelegd.

Jelle Nijdam, voor de liefde verhuisd naar Doetinchem, wilde zijn naam aan onze tocht verbinden, hoe mooi is dat! De Jelle Nijdam Achterhoek ToerCyclo was een feit. Met hem en een leuke groep VIP’s, waarvoor bedrijven een mooie bijdrage voor het goede doel hebben gedoneerd, mocht ik vanuit onze club mee om de 90 km tocht te begeleiden. Dat was natuurlijk helemaal niet nodig, want de pijltjes die daags er voor waren geplaatst, waren in alle vroegte door onze A-rijders nog gecheckt en waar nodig aangevuld. Maar leuk is dat natuurlijk wel. Het begon al ‘lekker’, want net de stad uit, had er al eentje een spaakbreuk. Gelukkig kon hij even later een ander achterwiel insteken en bij de eerste pauzeplek, ‘het Wapen van Bronkhorst’, weer aansluiten. Na een korte stop bij pauze Plok in Didam en richting het eind van de tocht waren we 71 jarige Gerrit even kwijt, die bleek onderaan de klim op de Zeddamseweg in ’s Heerenberg zijn volle vermogen ingezet te hebben op de pedalen en dat bleek meer te zijn dan zijn derailleur hebben kon. Na enig tijd gewacht te hebben en vervolgens terug te rijden, waren we verheugd dat het slechts om materiaalpech ging en Gerrit er zelfs nog om kon lachen.

Ook bij alle andere deelnemers waren er gelukkig geen grote knelpunten geweest, alom voldane mannen en vrouwen na terugkomst bij de start- en finishplaats DHC. De Rotary bood daar een tiental electrische fietsen aan voor het Gasthuisfonds en met een volle glimlach overhandigde Jelle Nijdam de waardecheque met daarop de opbrengst voor het goede doel aan de voorzitter van ‘Inloophuis Oude IJssel’.
We gaan de tocht zeker evalueren. We zijn samen iets begonnen, hebben er hard aan gewerkt en dan is het niet meer dan logisch en goed om daar samen over na te praten. Om eerlijk te zijn vond ik de opkomst oké, maar had op meer gehoopt. Misschien kwam dat door de eikenprocessierups of was het voor anderen toch te warm. Maar wat daar ook uitkomt, het gevoel dat mij na deze dag het meeste bekruipt is er één van tevredenheid en trots. Trots op de commissie (Bert, Margreet, Bernard, Ivan, Monique, Sandra en Marjolein) en alle andere vrijwilligers die zich hebben ingezet, trots op de plezierige samenwerking met diverse partijen (naast genoemden ook DOZON en BAX), trots op de positieve verhalen van de deelnemers en trost op het bereikte resultaat van € 1175,-- voor het Inloophuis Oude IJssel!
...alle blogs...