Crockett en groeten
14-06-2020
geplaatst door: Jack

Na een instagram-post van Leon van Bon, waarin hij vraagt of je andere renners groet, heb ik eens nagedacht over dit groeten van andere renners.
Eén: hier is geen velominati-regel voor wat natuurlijk raar is. Wel vinden dat je geen tasje onder je zadel mag hebben, dat je broek zwart moet zijn, je nooit je fiets boven je hoofd mag tillen behalve als je ‘m op het dak van je auto moet zetten (dit is eigenlijk één van de belangrijkste regels die er is, wat een waanzin om je fiets boven je hoofd te houden omdat je bijvoorbeeld een berg beklommen hebt. Onnodig: punt uit) maar niets melden over het groeten van mede-wielrenner. Let wel, ik heb het hier over wielrenners en niet over fietsers die een fiets berijden met een krom stuur. Wielrenners hebben sowieso een helm op want wie dat niet heeft is in de eerste plaats een sukkel maar zeker geen wielrenner. Zo dat is alvast duidelijk.
Twee: vroeger, vroeger was alles beter! Toen had je Sonny Crockett, waarover later meer, had je op tv Nederland één èn twee, meer niet, won een Nederlander nog wel eens de Tour of werd wereldkampioen op de weg, zaten we niet heel de dag over een schermpje te wrijven en groette je andere wielrenners wanneer je elkaar tegenkwam op de weg.
Drie: waarom eigenlijk groeten? Dat je de ander herkent als wielrenner en dat je beide weet dat je een ‘ander soort mens’ bent. Motorrijders doen het ook en die doen eigenlijk niets speciaals want een motor gekocht, pakje en helmpje erbij, tank vol met benzine en gas geven. Kan iedereen. Wielrennen, da’s andere koek. Daar komt grinta bij kijken, duwen, trekken, soigneren en nog veel meer. Dat doet een motorrijder niet, die zit met zijn gat op een machine die het werk doet. Als die motorrijders elkaar al groeten omdat ze elkaar erkennen als motorrijder waarom wielrenners, die veel meer delen, dan niet?
Om een lang verhaal kort te maken: ik vind dat wielrenners elkaar moeten groeten! Doe het vanaf nu (maar wel naar mensen met een helm op want als ze met een ‘haar-helm’ rijden mag je ze negeren) en over een tijdje doet iedereen het weer. Vandaag heeft ons groepje (of alleen ik) veelvuldig gegroet, weinig teruggekregen maar het begin is gemaakt.
Dan hadden we vandaag ook nog een paar lifters die nadat we ze voorbij gereden waren, inclusief groet natuurlijk, lekker in ons wiel gingen hangen. Allemaal leuk en aardig maar niet echt netjes. De velominati hebben daar in tegel 19 dan wel weer iets over te melden. Een goede regel die ik bij eenieder onder de aandacht wil brengen en ik hoop dat de profiteurs van vanochtend per ongeluk ook deze blog lezen en het volgende ter harte nemen: ‘Introduce Yourself.If you deem it appropriate to join a group of riders who are not part of an open group ride and who are not your mates, it is customary and courteous to announce your presence. Introduce yourself and ask if you may join the group. If you have been passed by a group, wait for an invitation, introduce yourself, or let them go. The silent joiner is viewed as ill-mannered and Anti-V. Conversely, the joiner who can’t shut their cakehole is no better and should be dropped from the group at first opportunity.’
Nu nog even over Sonny Crockett want Erik en ik waren er met twee op pad vandaag die Sonny Crockett niet kennen! Niet alleen Crockett hoor maar ook stuif ‘s in, ren je rot, dikke deur en ik verwacht ook dat ze de Grobbebollen niet kennen. Niet te geloven dat je Sonny Crockett niet kent, de man die een alligator op zijn boot had. En dat wisten die jongens niet! Echt, schrijnend natuurlijk maar Erik en ik hebben hun algemene ontwikkeling weer naar een hoger niveau gebracht. Waar wielrennen al niet goed voor is.


...alle blogs...